AFAS consultant inhuren? Hier moet je op letten

Sta je op het punt om een AFAS consultant in te huren? Dan hebben wij een aantal praktische tips die jouw consultancy-traject een stuk effectiever en aangenamer maken.

Deze tips zijn opgesteld op basis van onze eigen ervaringen bij meer dan 500 consultancy trajecten. Doe er dus je voordeel mee.

Waarom zou ik een AFAS consultant inhuren?

Je kunt een AFAS consultant inhuren voor verschillende redenen. Vaak wordt een AFAS consultant ingehuurd om de software van AFAS te implementeren of te optimaliseren.

De software van AFAS is ontworpen om volledig zelfstandig te kunnen beheren, implementeren of optimaliseren. Door de uitgebreide help van AFAS kun je natuurlijk ook een heel eind komen, maar vaak is het prettig om toch een AFAS consultant in te huren om je te helpen bij het inrichten of optimaliseren van AFAS.

Wat doet een AFAS consultant?

Een AFAS consultant helpt je bij het implementeren (ook wel inrichten) en optimaliseren van de software van AFAS. De letterlijke vertaling van het woord consultant is adviseur. Een AFAS consultant zal je dus vooral helpen de juiste inrichting of optimalisatie te doen.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten AFAS consultants:

  • ERP consultants
  • HRM / Payroll consultants

De software van AFAS biedt namelijk zoveel functionaliteit, dat ieder onderdeel zijn eigen expertise heeft.

ERP consultants focussen zich voornamelijk op de functionaliteiten CRM, Financieel, Ordermanagement, Projecten (of Uren / Declaraties), Abonnementen en Inkoop.

HRM / Payroll consultants focussen zich voornamelijk op de functionaliteiten HRM en Payroll. Natuurlijk bevat dit ook functionaliteit als werving en selectie.

Daarnaast is er nog een groot stuk overlap waar je zowel een ERP consultant als HRM / Payroll consultant kunt inhuren. Hierbij kun je denken aan de functionaliteiten InSite, OutSite, Documentbeheer en Digitaal ondertekenen.

Wat kost een AFAS consultant inhuren?

De kosten om een AFAS consultant in te huren verschillen erg per AFAS expert, dienstverlenende partner of implementatiepartner. Gemiddeld kun je stellen dat je voor het inhuren van een AFAS consultant gemiddeld zo’n € 125,- per uur betaalt. Voor een senior AFAS consultant betaal je gemiddeld zo’n € 137,50 per uur.

Tip 1: Bepaal je vraag

Voordat je een AFAS consultant gaat inhuren bepaal je eerst je vraag. We schreven het al eerder: er zijn grofweg twee verschillende AFAS consultants: ERP en HRM / Payroll. Bepaal dus eerst je vraag en kijk vervolgens goed welke AFAS consultant hier het beste bij past.

Is jouw vraag juist erg uitgebreid? Kijk dan naar een implementatiepartner of dienstverlenend partner en leg daar jouw vraag neer. Zij hebben namelijk meerdere AFAS experts in dienst, ieder met zijn of haar eigen expertise.

Tip 2: Certificering van een AFAS consultant

Wil je een AFAS consultant inhuren? Kijk dan altijd naar de certificering. Je wilt namelijk altijd dat jouw AFAS consultant een gecertificeerde AFAS expert is. Zo weet je zeker dat jouw AFAS consultant ieder jaar getoetst wordt op zijn of haar expertise.

Het is daarnaast extra fijn als jouw AFAS consultant werkt bij een implementatiepartner of dienstverlenend partner van AFAS. Hierdoor krijg je ook de zekerheid dat als jouw AFAS consultant onverhoopt uitvalt of jij een specifieke vraag hebt waar ook jouw consultant geen antwoord op weet, er meerdere AFAS experts zijn die bij kunnen springen.

Tip 3: Maak een duidelijke prioriteitenlijst

Natuurlijk wil je het maximale uit jouw consultancy dag halen. Het is daarom aan te raden om vooraf een duidelijke prioriteitenlijst te maken. Wat moet er echt gebeuren en wat is wenselijk. Vaak helpt het ook al om vooraf even met jouw AFAS consultant of projectleider te bellen en de prioriteitenlijst door te nemen.

Zo kun je samen ook de lijst opdelen in blokken: hoeveel uur ga je waar aan besteden.

Neem deze prioriteitenlijst op de consultancy dag ’s ochtends vroeg als eerste door met je consultant. Stem daarin nogmaals de verwachtingen af.

Ga je lunchen? Zorg dan vooraf weer voor een overlegmoment. Kijk hoever je op de prioriteitenlijst bent gekomen en of de rest van de lijst nog wel haalbaar is.

Is het tijd om af te ronden? Plan dan het laatste overlegmoment in en kijk opnieuw wat je hebt kunnen doen en waar je eventueel op een later moment nog hulp bij nodig hebt. Communiceer dan ook goed de verwachtingen aangezien jouw AFAS consultant de volgende dag waarschijnlijk een andere organisatie aan het ondersteunen is.

Tip 4: Huur geen knoppen consultant in

We schreven het al eerder. De letterlijke vertaling van het woord consultant is adviseur. Wil je een AFAS consultant inhuren? Gebruik dit moment dan ook voor advies, niet voor extra handjes. Natuurlijk komt het weleens voor dat jouw consultant een inrichting of import sneller heeft gedaan dan dat jij dat zelf zou kunnen. Echter is het uurtarief van een AFAS consultant vaak te kostbaar om deze alleen maar in te zetten als knoppen consultant.

Gebruik de tijd met jouw AFAS consultant dus vooral om vragen te stellen, inrichting of optimalisatie door te nemen en te leren. Bevraag hem of haar gerust de hele consultancy dag.

Zorg er aan het eind van de consultancy dag voor dat je weet hoe het moet, dat je het eventueel zelf kunt afmaken en vooral de volgende keer jouw AFAS consultant niet meer voor hetzelfde vraagstuk nodig hebt.

Tip 5: Maak er een feestje van

Om af te sluiten hebben wij nog een laatste tip: maak er een feestje van. Een AFAS consultant inhuren gaat je namelijk ontzettend veel brengen. Althans als je gebruik maakt van de tips zoals we die hierboven beschreven.

Maak er daarom tijdens de consultancy dag ook een feestje van. Als je het leuk hebt en tegelijkertijd mooie dingen doet met elkaar, is dat direct aan het eindresultaat te zien.

Ps. de gemiddelde AFAS consultant doet het prima op een paar bakken thee of koffie, wat glaasjes water en een gezonde dosis vitamine A (van Automatiseren).

Aan de slag!

Na het lezen van dit blog ben je helemaal klaar en kun je met een gerust hart een AFAS consultant inhuren. Wij wensen je ontzettend veel inspiratie, plezier, meerwaarde, eenvoud en dus een fijne verandering toe!

Misschien vind je dit ook interessant

Neem contact op
Lees de blog
Rapportage Persoonsgebonden Mobiliteit 2024. AFAS Profit 2
Lees de blog
AFAS Support
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.