Profit 21: Zo werkt een tijdelijke functie- of roosterwijziging in AFAS

In onze vorige blogs hebben we al even kennis mogen maken met enkele nieuwe functionaliteiten in Profit 21: automatische workflowcondities en meer inzicht in de weergaves. Maar er is nog meer!

Betaald ouderschapsverlof

Op 2 augustus is de nieuwe regeling betaald Ouderschapsverlof ingegaan. Profit 21 biedt de mogelijkheid om de nieuwe wettelijke betaalde ouderschapsverlofrechten in te richten. Hoe en wat vind je terug op de klantportal van AFAS.

Omdat het vrijwel altijd als gevolg heeft dat het aantal normale uren verlaagd wordt dient het Ouderschapsverlof aangevraagd te worden door middel van een roosterwijziging.

Deze wijziging is van tijdelijke aard en heeft een duidelijke einddatum: dit betreft een tijdelijke mutatie. Ouderschapsverlof is hier een voorbeeld van, maar denk ook aan tijdelijke functies ter ondersteuning van een project (functiewijziging), tijdelijk meer of minder uren werken (roosterwijziging), in- en uitleen van afdelingen etc. Profit 21 maakt het voor de gebruiker ook weer net dat tikkeltje makkelijker om tijdelijke mutaties aan te vragen en te beoordelen.

Meer grip en inzicht

Voorheen waren er 2 mutaties benodigd in het geval van een tijdelijke mutatie, namelijk 1) een mutatie voor de nieuwe en tijdelijke situatie en 2) een mutatie om terug te kunnen gaan naar de situatie voorheen de wijziging. Nu wordt de tweede regel bij een tijdelijke mutatie automatisch aangemaakt. Dit zorgt voor meer grip en inzicht.

(Bij een functiewijziging kan er ook bij contract en salaris een 2e regel aangemaakt worden omdat een ander salaris bij het uitvoeren van die tijdelijke functie hoort. Een proefberekening kan tijdens het aanvragen gemaakt worden om zo alvast het netto verschil te kennen.)

Naast het feit dat deze nieuwe functionaliteit een nieuwe regel aanmaakt zorgt het ook voor een correct bezettingsoverzicht en worden de verlofrechten juist berekend. Daarnaast krijgt de toekomstige leidinggevende al enig inzicht.

Autoriseer de toekomstige leidinggevende ongeveer een maand van tevoren zodat deze bijvoorbeeld aangevraagd verlof, dat tijdens de tijdelijke mutatie valt, kan goedkeuren.

Voor de einddatum van de tijdelijke mutatie gaat er een signaal af richting de leidinggevende (in het geval van de aanvraag van betaald Ouderschapsverlof gaat dit naar de medewerker toe) waardoor er een nieuw proces afgetrapt wordt: beoordelen opvolging tijdelijk rooster/functie. Hier kan men ofwel de tijdelijke mutatie wijzigen naar een structurele aanpassing, kan men de mutatie verkorten of verlengen of de voorziene situatie laten zoals het was aangevraagd.

Via een apart profiel

Het aanpassen van de functie of het rooster kan ook via een apart profiel verlopen waarmee je de begindatum van de-terug-naar-voorheen-situatie kunt verschuiven (en bijgevolg dus ook de einddatum van de tijdelijke mutatie).

Bij de functie- of roosterwijziging kun je vanuit de context van het profiel het veld tijdelijke mutatie op zichtbaar zetten. Een einddatum wordt dan verplicht.

Tijdelijke functie- en roosterwijziging
Dat het om een tijdelijke mutatie gaat kun je vanuit InSite nog duidelijker aangeven (handig voor de beoordelaar) door de webparts. Dit is nu een standaard pagina-onderdeel dat kan toegevoegd worden op de pagina. Wel eerst eventjes autoriseren bij de functionaliteit.
Tijdelijkemutaties2

Hulp nodig bij het inrichten van tijdelijke functie- of roosterwijziging in AFAS?

Misschien vind je dit ook interessant

Salarisadministratie
Lees de blog
voxtur-20220201_026
Lees de blog
IBU-TSI-overleg
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.