Goede inschatting
Een vacature moet zo omschreven zijn dat een werkzoekende een inschatting kan maken of de geboden functie gaat passen bij zijn of haar manier van werken en voorkeuren. Zo kan je een goede afweging maken of het de moeite loont om te solliciteren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik verbaasd ben hoe (relatief) weinig ik daadwerkelijk op mijn laptop zit, terwijl ik toch echt bij een softwarebedrijf werk. Een essentieel punt om in je vacature mee te nemen, want je bent blijkbaar dan op zoek naar iemand die niet de hele dag achter zijn bureau wilt zitten al tikkend op de laptop.
Meer relevantie
Zorg er daarom voor dat je de vacaturepagina vult met nuttige informatie; zorg voor een interview met een huidige medewerker in een vergelijkbare functie, teken een agenda uit van een reguliere week en welke afspraken daarin voorkomen. Misschien moet je zelfs overwegen een case mee te nemen in de vacature, geef maar direct dat voorproefje! De sollicitant weet dan meteen wat de functie écht inhoudt. Als werkgever profiteer je hiervan omdat je niet meer honderden sollicitaties binnen krijgt waarvan een klein deel maar relevant is, maar enkel een paar die allen hoogstwaarschijnlijk relevant zijn. Minder druk op de schouders van de recruiters en dus meer tijd voor de kandidaten die wél passen.
Meer informatie
Daarnaast is het zo dat van alle mensen die zeer binnenkort aan een nieuwe baan beginnen, ongeveer 75% niet precies weet wat de baan daadwerkelijk gaat inhouden, en voor deze groep kan het dan ook lijken dat ze een totaal andere baan hebben aangenomen dan verwacht. Laat dit nou net de grootste reden zijn van vertrek voor starters en je hebt door hoeveel waarde een goede vacaturetekst heeft.
Van de andere kant
Bekijk daarom een vacaturetekst een keer van een andere kant en laat één van de (toekomstige) directe collega’s omschrijven hoe de beste én slechtste dag van de week eruit ziet. Het is misschien niet allemaal rooskleurig, maar wel eerlijk. Zeg nou zelf, niet elke dag kan even leuk zijn, zelfs niet bij de mooiste baan. Vergeet ook niet te beschrijven waar de uitdagingen van de functie liggen en wanneer je in de functie succesvol bent. Zo manage je optimaal de verwachtingen van de sollicitant en is het meteen duidelijk waar je aan toe bent.