Leven Lang Leren voor Jouw Medewerkers

Een Medewerker zegt: “Ik zie geen doorgroeimogelijkheden en kan mijn vaardigheden niet verder ontwikkelen, dus ik ben op zoek naar een nieuwe baan”.

Die uitspraak is de angst van iedere werkgever.

40% van de werknemers heeft het idee dat hun vraag naar ontwikkeling niet serieus wordt genomen. Met als gevolgen dat 45% van de werknemers een tekort aan ontwikkelmogelijkheden een goede reden zien om op zoek te gaan naar ander werk.

De oorzaak?

We leven in een wereld waar je elke wedstrijd 0-1 achter staat als je niet blijft leren.

De wereld verandert sneller dan wij kunnen bijhouden.

Om als medewerker op de lange termijn inzetbaar te blijven, is het belangrijk om vaardigheden en kennis te blijven ontwikkelen.

Daarom is een Leven Lang Leren in het leven geroepen.

In deze blog leggen wij je uit:

  • Wat een Leven Lang Leren is
  • Waarom het belangrijk is voor de toekomst
  • De voordelen van een Leven Lang Leren
  • Ideeën voor een Leven Lang Leren
  • Hoe je kunt beginnen
 

Wat is een Leven Lang Leren?

Leven lang leren staat voor continu je kennis en vaardigheden ontwikkelen. Van trainingen en cursussen tot on-the-job leren en zelfstudie.

Het doel? Competenties van medewerkers versterken, innovatie stimuleren en aanpassingsvermogen vergroten. Dit leerproces omvat alles van technische vaardigheden tot soft skills. Ongeacht je leeftijd of beroep.

Waarom is een Leven Lang Leren belangrijk voor de toekomst?

Omdat er steeds meer sneller verandert in de wereld.

Stil staan is achteruit gaan.

De opkomst van AI, automatisering, digitalisering vereisen nieuwe vaardigheden van jou en je team. Vroeger had je misschien 100 mensen nodig in de klantenservice, tegenwoordig kan dit met 1 AI-gestuurde chatbot. Om ervoor te zorgen dat jij en jouw team relevant blijven, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in je vakgebied en werkplek.

Een Leven Lang Leren helpt voorkomen dat vaardigheden verouderen en moedigt jouw team aan om nieuwe vaardigheden aan te leren, ook wel upskillen of reskillen genoemd. Upskillen staat voor meegroeien met de veranderende vraag naar digitale vaardigheden binnen de eigen functie/rol. Reskillen staat voor het ontwikkelen van vaardigheden om te kunnen overstappen naar een andere functie/rol.

Investeer in een Leven Lang Leren

Waarom?

Als werkgever of teamleider wil je laten zien dat je goed voor je medewerkers zorgt. Al helemaal als het moeilijk is om nieuwe mensen te vinden in deze krappe arbeidsmarkt waar het verloop gemiddeld 12% is.

Door te focussen op levenslang leren, werk je niet alleen aan een team dat klaar is voor de toekomst, maar vergroot je ook de mogelijkheden voor je medewerkers om lang goed te kunnen blijven werken.

Dit maakt je organisatie flexibeler en beter voorbereid op toekomstige uitdagingen. Bovendien leidt investeren in je medewerkers door trainingen en ontwikkelingskansen vaak tot loyaliteit en een sterke band met jouw als werkgever. Uit recent onderzoek van Culture Amp bleek dat de betrokkenheid en loyaliteit van werknemers met 45% stijgt wanneer ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen die aansluiten bij hun interesses en ambities. Wat uiteindelijk weer je ‘employer brand’ weer versterkt.

Levenslang leren heeft dus niet alleen een positief effect op de langetermijninzetbaarheid van je team, maar ook op hoe je als werkgever wordt gezien en hoe goed je in staat bent om medewerkers aan te trekken en te behouden.

Hoe ziet een Leven Lang Leren eruit?

Iedereen heeft zijn eigen idee van hoe een Leven Lang Leren eruit ziet. Je kunt gebruiken maken van leerplatformen zoals Good Habitz, of je regelt het zelf intern. Hoe dan ook, het belangrijkste is dat je begint met het investeren in je medewerkers.

Om het makkelijk te maken hebben wij voor jou 5 ideeën op een rijtje gezet:

  1. Leren door te doen: Geef je medewerkers nieuwe uitdagende taken zodat ze leren terwijl ze actief bezig zijn. Dit kan variëren van het leiden van een nieuw project tot het oplossen van problemen.
  2. Leren van collega’s binnen de organisatie: Laat een junior consultant meelopen met een senior consultant. Zet je bestaande medewerkers in als docent, zij zijn de experts uit de praktijk
  3. Leren door georganiseerde cursussen of trainingen: Cursussen en trainingen geven medewerkers de kans om gericht nieuwe kennis op te doen. Dit kan zowel intern plaatsvinden door kennisdelingen of extern plaatsvinden, afhankelijk van de behoeften.
  4. Leren van medewerkers buiten de organisatie: Het bijwonen van conferenties of evenementen biedt medewerkers nieuwe ideeën, trends en best practices in hun vakgebied. Dit geeft medewerkers de kans om te netwerken en te leren van anderen.
  5. Leren van activiteiten buiten het werk: Door educatieve games te spelen in hun vrije tijd kunnen medewerkers op een leuke en informele manier nieuwe kennis opdoen. Dit kan variëren van het verbeteren van vaardigheden tot het leren van nieuwe technologieën.

Opzetten Leven Lang Leren traject

als het goed is wel aardig een idee van welke elementen belangrijk zijn bij een Leven Lang Leren en waarom. Maar hoe start en faciliteer je een Leven Lang Leer traject binnen jouw organisatie?

1. Begin het gesprek

Ga het gesprek aan met je medewerkers om er achter wat jouw medewerkers prikkelt en motiveert. Zo wordt het makkelijker om te bepalen hoe zo’n ontwikkeltraject er uit kan zien en hoe je daarbij kunt helpen.

Laat zien dat jij als werkgever voor die ene stap extra gaat door een op maat gemaakt traject.

2. Maak een actieplan

De ambities van je medewerkers zijn duidelijk. Ze wil de top van de berg beklimmen en het maximale uit hun rol halen. Maar hoe zet je dit nu om tot concrete stappen?

Begin met het opstellen van concrete doelstellingen. Wat kan de medewerker verwachten (opleidingsbudget) en wat kun jij als werkgever verwachten? Stel samen een actieplan op waar je duidelijk vast legt hoe het traject van zijn of haar persoonlijke ontwikkeling eruit ziet, en welke stappen daar allemaal bij horen.

3. Alles intern op orde

Organisatie en communicatie is key in deze fase.

Richt het intern zo in dat je medewerkers op de hoogte zijn van de mogelijkheden rondom ontwikkeling en groei. Zo kun je met AFAS een geheel cursusmanagement systeem bouwen waar je medewerkers in 1 oogopslag zien welke cursussen en trainingen ze kunnen volgen. Benieuwd hoe dat mogelijk is? Bekijk ons webinar: ‘Cursusmanagement in AFAS’ is :).

4. Subsidies

Ook de overheid vindt het belangrijk dat jij investeert in je medewerkers. Dit draagt namelijk bij aan de o zo mooie term: ‘Duurzaam werkgeverschap’. Ook wel bekend als de toekomstbestendigheid van jou de werkgever en jouw werknemers. Daarom wordt er vanuit de overheid verschillende subsidiemogelijkheden aangeboden:

5. Voxtur’s Programma voor een Leven Lang Leren

Hoe stimuleren we een Leven Lang Leren bij Voxtur? Bij Voxtur bieden we verschillende mogelijkheden aan. Zoals de medior en senior track waar op basis van functie een leertraject wordt aangeboden. We organiseren we 1 keer in de maand een kennisdelingen voor collega’s onderling en geef medewerkers de ruimte om zelf met initiatieven of trainingen te komen die zij interessant vinden.

 

Investeren in een leven lang leren is belangrijk in onze snel veranderende arbeidsmarkt. Als medewerkers geen kans zien om te groeien, zoeken bijna de helft van hen een andere baan Dit laat zien hoe belangrijk het is om je medewerkers de mogelijkheid te geven om nieuwe vaardigheden en skills te ontwikkelen.

Als je jouw medewerkers de kansen geeft om nieuwe vaardigheden te leren, worden ze enthousiaster en gaat hun productiviteit omhoog. Ook blijven ze langer trouw aan je bedrijf. Win-winsituatie zou ik zeggen. Dit maakt jouw organisatie aantrekkelijker voor nieuw talent en helpt iedereen zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

Start daarom nu met het plannen van een strategie voor een leven lang leren en verander de toekomst van je organisatie.

Ben jij benieuwd hoe cursusmanagement kan bijdragen aan een Leven Lang Leren?

Misschien vind je deze blogs ook interessant?

Privacy binnen AFAS
Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Nederland. Deze wet vertelt...
Lees de blog
Functioneel beheer van AFAS uitbesteden of zelf doen?
Het is een uitdaging die bij veel organisaties speelt: het functioneel beheer van de software uitbesteden...
Lees de blog
Het ABC van UBD in AFAS
Als organisatie kan het voorkomen dat je derden inhuurt voor bepaalde werkzaamheden, zoals een gastspreker,...
Lees de blog

Iedere maand het laatste nieuws automatisch in je mailbox?

Naam(Vereist)

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.