HELP!! Mijn medewerkers vertrekken aan de lopende band

Wat moet ik nu?!

We hebben er allemaal last van: tekort aan medewerkers… En niet zo’n klein beetje ook. En tegelijkertijd gaat het verloop de afgelopen jaren ook door het dak.

Volgens het Algemene Werkgeversvereniging Nederland (2023) is er sprake van een personeelsverloop van gemiddeld 12%! Je kunt bijna zeggen dat vandaag de dag mensen vaker van baan wisselen dan dat Max Verstappen van banden tijdens een race.

Helaas is dit probleem alleen niet te koppelen aan 1 factor.

  • Er is een overvloed aan openstaande vacatures met goede “marktconforme arbeidsvoorwaarden” (ben eens gewoon duidelijk werkgevers)
  • Daarnaast zijn de doorgroeimogelijkheden, het salaris en de hoge werkdruk natuurlijk ook belangrijke redenen.

Als iemand ergens anders meer geld kan verdienen en leuker werk kan vinden, waarom zou hij dan blijven?

Want laten we eerlijk zijn: wie wil er nu niet gewaardeerd worden, meer verdienen en groeien in zijn of haar functie?

Daarom zeggen wij: “Voorkomen is beter dan genezen.” Talentmanagement is het medicijn tegen dreigende personeelstekorten.

Jouw medewerkers zijn namelijk waardevol voor de organisatie. Dat wist je al. Maar die ene junior consultant die afgelopen jaar is gestart, heeft het misschien wel in zich om zich tot manager te ontwikkelen.

Maar hoe ontdek je de talenten en mensen met potentie in jouw organisatie? En hoe houd je dat talent vast? Dat is precies waar we het in deze blog over gaan hebben.

De 3 Sleutels tot succes van talentmanagement

Talentmanagement komt overal terug, van sport tot het bedrijfsleven. Elk team heeft spelers nodig die elkaar versterken en elkaars krachten zien. Maar wat als er geen uitzicht is op groei? Als er niet geluisterd wordt naar de persoonlijke behoeftes? Of als er ergens anders meer geld te verdienen valt?

De wens van iedere leidinggevende is natuurlijk dat het team en de mensen bij elkaar blijven en keer op keer samen een beetje beter presteren. Maar helaas vertrekken er soms ook sterspelers en steunpilaren uit het team. Logisch dat dit gebeurt en natuurlijk wordt er dan ook weer naar nieuwe mensen gezocht. Alleen zo’n verandering kost wel veel tijd en geld.

Gelukkig zijn er een aantal tips & tricks die jij bij jouw team kan toepassen om de mensen binnen jouw team te behouden en zelfs het team te verbeteren. Je gaat het verloop niet helemaal voorkomen, maar in ieder geval wel beter managen!

1. Versterk je employer brand

Employer branding, ook wel werkgeversmerk genoemd, gaat over hoe jouw werknemers en kandidaten jouw werkgeversmerk ervaren en zien. Door je merk te verbeteren, krijgt je organisatie een beter imago. Hierdoor trek je de beste kandidaten aan en behoud je de gewaardeerde medewerkers die je niet wilt verliezen.

Hoe kun je dat doen? Door eerst je organisatie op orde te brengen en zorgt dat je jouw HR beleid goed voor elkaar hebt natuurlijk! En daarna kun je aankloppen bij marketing. En ons blog ‘Aan de slag met employer branding‘ lezen want daar vertellen we je alles over hoe je een mooi werkgeversmerk kunt bouwen.

Kun je niet wachten? Hier alvast wat praktische tips:

  • Betrek je medewerkers actief bij het vormgeven van je employer brand
  • Communiceer duidelijk je bedrijfscultuur en waarden naar potentiële kandidaten
  • Gebruik sociale media om je werkgeversmerk te versterken en een positieve online aanwezigheid te creëren
  • Zorg voor een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke ‘werken bij’- en ‘carrière’-pagina op je website, zoals met AFAS OutSite
  • Meet regelmatig de effectiviteit van je employer branding strategie en pas ze indien nodig aan

2. Ontwikkeling en training op maat

“Ik zie geen doorgroeimogelijkheden en kan mijn vaardigheden niet verder ontwikkelen, dus ik ben op zoek naar een nieuwe baan” is iets wat je veel terughoort binnen organisaties.

Sterker nog: uit de Arbeidsomstandighedenenquête van het CBS (2023) is gebleken dat 20,4% van de medewerkers het idee heeft dat hun leidinggevende hun ontwikkeling niet stimuleert.

Dat terwijl de meeste medewerkers graag werken aan hun ontwikkeling en carrière. Maar als er geen mogelijkheden zijn voor groei, zullen ze waarschijnlijk ergens anders op zoek gaan naar nieuwe kansen.

Door een helder ontwikkelpad aan te bieden, kun je jouw medewerkers beter behouden. Informeer ze over de verwachtingen: als ze zich volledig inzetten, alle ontwikkelingsmogelijkheden benutten en de doelstellingen behalen, moet het duidelijk zijn dat ze daarvoor beloond zullen worden.

Maar let op: gebruik niet hetzelfde plan voor iedereen. Voor de een is geld een belangrijke drijfveer en voor de ander vakantiedagen. Maak plannen op basis van de persoonlijke behoeftes van je personeel. Niemand is hetzelfde.

3. Grip op je talent met het 9-Gridmodel

Het is belangrijk om in gesprek te blijven met je medewerkers, maar je kunt niet met iedereen gesprekken voeren. Zeker niet als je een bedrijf hebt met meer dan 100 medewerkers. Om je tijd beter te besteden kun je daarom het 9-gridmodel gebruiken.

Nu vraag jij je vast af: wat is dat dan?

Het 9-gridmodel, ontwikkeld door McKinsey, brengt het potentieel en talent van jouw medewerkers in kaart en laat zien hoe je medewerkers presteren. Hierdoor wordt het makkelijker om talent en uitblinkers binnen je organisatie te herkennen. Ook geeft zo’n 9-grid een verwachting van de loopbaanontwikkeling van de medewerkers.

Door de data visueel te maken gaan je medewerkers zelf nadenken over hun potentieel en verbeterpunten. Het helpt dus enorm om samen met je medewerker gesprekken te voeren over de ontwikkeling en prestaties. Ideaal voor de talentontwikkeling dus!

Het 9-gridmodel bestaat, zoals de naam eigenlijk al zegt, uit 9 vlakken en twee assen. De x-as staat voor de prestaties van de medewerker (van laag tot hoog) en de y-as geeft het potentieel aan.

Maar wat levert het aan de eindstreep op? We geven je graag 5 voordelen:

  • Je herkent talent: Het 9-gridmodel geeft je een goed inzicht in de sterke punten en ontwikkelingsgebieden van je medewerkers.
  • Je kunt groeiplannen maken: Dankzij dit model kun je gericht plannen maken om medewerkers te helpen groeien en samen een ontwikkelingsplan op te stellen.
  • Je betrekt je medewerkers: Door de data in vlakken te presenteren zorgt het model ervoor dat medewerkers actief betrokken zijn bij hun eigen groei en ontwikkeling.
  • Je vermindert personeelsverloop: Het 9-gridmodel helpt je om talent te behouden door inzicht te geven in de behoeften en ambities van medewerkers.
  • Je identificeert leiders: Je kunt met het model makkelijker zien wie de potentie heeft om een goede leider te worden en ze (en daarom is dit zo gaaf) daarop voorbereiden.

Houd je sterspelers vast! Leer hoe met ons webinar Talentmanagement op 25 april

Misschien vind je dit ook interessant

De vraag van vandaag: Op welke afdeling breng je HRM-applicatiebeheer onder?
Lees de blog
SHO-DKO-JBY-overleg-trap
Lees de blog
Rapportage Persoonsgebonden Mobiliteit 2024. AFAS Profit 2
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.