Zo houd je focus als ondernemer

Focus is essentieel voor elke ondernemer. In de beginfase van een bedrijf is het vaak een uitdaging om de aandacht vast te houden, vooral als er meerdere oprichters zijn. Wanneer je net start bestaat het risico dat je met alle zaken tegelijkertijd bezig bent. Toch is het belangrijk om niet in deze valkuil te stappen en je aandacht te richten op specifieke gebieden. Hoe je dat doet leggen we uit in deze blog.

Rolverdeling en verantwoordelijkheden

Een effectieve manier om focus te behouden is door duidelijke rolverdelingen en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf te hebben. In de beginjaren van jouw onderneming is vaak iedereen bij alles betrokken, maar na verloop van tijd is het belangrijk om specifieke focusgebieden toe te wijzen, zoals commercie, strategie, innovatie en operatie. Dit helpt niet alleen om de werklast te verdelen, maar geeft ook duidelijkheid en richting aan de medewerkers over wat van hen verwacht wordt.

Een coach die je helpt blijven leren

Ondanks dat het soms lijkt alsof de hele wereld uit coaches bestaat kan het hebben van een coach zeker nuttig zijn om focus aan te brengen. Een coach kan helpen bij het identificeren van aandachtsgebieden en het bieden van begeleiding en ondersteuning om doelen te bereiken. Het leerproces is cruciaal, en soms is het nodig om een spiegel voorgehouden te krijgen om te realiseren wat echt belangrijk is en waar de aandacht naartoe moet gaan.

Stevig fundament

Het bouwen van een stevig fundament is essentieel voor het succes van een bedrijf. In de beginfase is het belangrijk om hard te werken en betrokken te zijn bij alle aspecten van je onderneming om een solide basis te leggen. Maar naarmate het bedrijf groeit, kunnen rollen en verantwoordelijkheden worden gedelegeerd, waardoor jij je als ondernemer kunt concentreren op jouw kerngebieden. Zo werk je niet meer in, maar aan je bedrijf.

Daarnaast geeft het aanbrengen van focus natuurlijk rust. Het zorgt ervoor dat niet iedereen met alles bezig hoeft te zijn en het stelt medewerkers en directieleden in staat om te zeggen: “Ik lees dit, en ik laat het, want ik weet dat mijn collega het gaat oppakken.” Dit vermindert stress en stelt iedereen in jouw organisatie in staat om efficiënter te werken.

Doelen stellen en ze realiseren

Het hebben van een duidelijke bedrijfsfocus en doelen is ook cruciaal. Deze doelen kunnen groot zijn en kunnen worden opgedeeld in kleinere, haalbare doelen. Het hebben van een duidelijk doel geeft richting en motiveert het team om te werken aan het bereiken van dit doel.

Daarnaast helpt het stellen van heldere doelen (het liefste SMART geformuleerd) bij het bepalen van prioriteiten, het toewijzen van rollen en verantwoordelijkheden. 

Door te leren, te groeien en een stevig fundament te bouwen, kun jij als ondernemer jouw organisatie naar nieuwe hoogten tillen. Het is belangrijk om voortdurend te evalueren waar de aandacht naartoe gaat en indien nodig aanpassingen te maken om op koers te blijven, succes te behalen en misschien zelfs voorop te blijven lopen.

Meer inspiratie over focus in jouw organisatie?

Misschien vind je dit ook interessant

ETR-LEN-MWE-luisteren
Lees de blog
Medewerk vertrekt via de draaideur - Talentmanagement
Lees de blog
Offboarding
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.