Sleutel tot kennisbehoud: Effectieve overdrachtstechnieken

Vandaag Jens. Morgen Pim. Is Pim net zo goed als Jens? Kennis is tegenwoordig de belangrijkste asset van een organisatie. Met de krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat jouw kennis geborgd, ontwikkeld en doorgegeven wordt. Hoe zorgt jouw organisatie ervoor dat de kennis en ervaring behouden wordt, als een medewerker de organisatie verlaat? Met de vele informatie en trends help ik jou met manieren hoe jij je kennis kan doorgeven.

Individueel vs. groepen

Met de moderne trends over leren of ontwikkelen wordt jouw tijdlijn op LinkedIn steeds voller. Peter Senge weet in zijn boek ‘De vijfde dischipline’ mooi aan te geven wat jouw voordeel is bij kennisoverdracht tussen individuen en groepen. Op individueel niveau ligt de focus op het talent van de leerling. Hoe de individu in de werkelijkheid de nieuwe kennis kan inzetten. De kennisoverdracht bij een groep draagt bij aan de gezamenlijke visie. Als groep zullen ze samen de kennis presenteren en elkaar aansporen tot leren.

3 manieren van individuele kennisoverdracht

Uit de vele mogelijkheden helpen deze drie manieren jouw organisatie met de één op één kennisoverdracht.
  1. Mentorschap. Bij de klassieke vorm van mentorschap biedt de mentor begeleiding en ondersteuning. De mentor fungeert als een bron van wijsheid, advies en begeleiding voor de mentee. De antwoorden en oplossingen worden overgenomen vanuit het perspectief van de mentor.
  2. Coaching. In een coaching traject wordt de choachee begeleid en ondersteund bij het bereiken van specifieke doelen, verbeteren van prestaties of het verkennen van persoonlijke groei. In tegenstelling tot mentorschap richt coaching zich op het vinden van antwoorden en oplossingen vanuit eigen perspectief.
  3. Job shadowing. Het doel is om waardevolle kennis en inzichten op te doen over het specifieke vakgebied, de functie of het bedrijf. De ‘shadow’ observeert de de ‘host’ en krijgt inzicht hoe hij zijn dagelijkse werkzaamheden uitvoert.

3 manieren van groepskennisoverdracht

Ook voor de groepsoverdracht drie manieren die jouw organisatie kunnen helpen.
  1. Documentatie. Via documentatie wordt een proces schriftelijk vastgelegd en bewaard. Handleidingen, rapporten of werkwijzers kunnen met een (grote) groep worden gedeeld. AFAS kan hierbij helpen met het maken van werkinstructies, digitaliseren van een personeelshandboek of om de informatie te delen met jouw medewerkers.
  2. Visuele middelen. Waarbij documentatie spreekt via tekst, zijn visuele middelen grafische elementen en hulpmiddelen om informatie visueel weer te geven. Complexe concepten of gegevens kunnen visueel aantrekkelijker en simpeler worden gepresenteerd. Eveneens biedt AFAS een gemakkelijke optie om dit te delen.
  3. Overdrachtssessies. Tot slot kunnen overdrachtssessies gestructureerd worden op basis van specifieke thema’s, afhankelijk van de behoefte van jouw organisatie. Het is belangrijk om overdrachtssessies interactief en betrokken te maken. Deelnemers hebben de kans om vragen te stellen en diepgaand inzicht te krijgen. Je zou overdrachtssessies kunnen organiseren in de vorm van workshops, trainingssessies, vraag-en-antwoordsessies of informele gesprekken.

Hoe nu verder?

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren en leerwijze. Het combineren van deze verschillende benaderingen kan voor jou het beste werken. Het is een doorlopend proces en deze blog biedt jou en jouw organisatie handvatten om kennis te borgen, ontwikkelen of doorgeven

Hulp nodig bij bijvoorbeeld verandermanagement?

Misschien vind je dit ook interessant

ROO koffie bureau 3
Lees de blog
Medewerk vertrekt via de draaideur - Talentmanagement
Lees de blog
Neem contact op
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.