Wat is Talentmanagement? Zo haal je het beste uit jouw team

Talentmanagement staat centraal bij organisaties die willen groeien.
Maar laten we eerlijk zijn: goed talent vinden en behouden is een flinke uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers niet alleen vandaag goed presteren, maar ook klaar zijn voor de toekomst?

Veel organisaties voelen de druk, maar missen een concrete aanpak. In deze blog delen we praktische, resultaatgerichte tips om talentmanagement niet alleen effectiever te maken, maar ook direct te verbinden met jouw organisatiedoelen. Tijd om aan de slag te gaan!

Talentmanagement: De basis in simpele woorden

Talentmanagement is niet meer weg te denken binnen het HR-beleid van organisaties. Waar het vroeger een onbekend terrein was, is het nu een essentieel onderdeel. Maar wat houdt talentmanagement precies in? 

Kort gezegd draait talentmanagement om het vinden, ontwikkelen en behouden van talent, zodat medewerkers optimaal kunnen bijdragen aan de organisatiedoelen. Organisaties als AFAS, HRpraktijk en Construct Bedrijfspsychologie hebben elk hun eigen benadering, van talentontwikkeling tot strategische planning van menselijk kapitaal. 

Maar de kern is altijd hetzelfde: medewerkers en zelfs kandidaten helpen groeien en hun potentieel optimaal benutten. 

Wat komt er kijken bij talentmanagement?

Talentmanagement draait dus om het ontdekken, ontwikkelen en optimaal inzetten van talent. Dit gaat zowel over huidige vaardigheden (skills) als over het groeipotentieel van medewerkers. Misschien heeft jouw officemanager het wel in zich om een sterke projectmanager te worden, ook al zie je dat nu nog niet. 

Daarnaast gaat het om het aantrekken van nieuw talent en het begeleiden van de uitstroom van medewerkers die vertrekken of met pensioen gaan. 

Het is belangrijk om te weten waar medewerkers nu toe in staat zijn (vaardigheden en competenties) en wat ze nog kunnen leren (talent). Ook hun drijfveren en ambities spelen een grote rol. Wat motiveert hen? Wat willen ze bereiken? 

Door dit voor alle medewerkers in kaart te brengen zorg je ervoor dat sleutelposities en strategische functies goed ingevuld blijven en de organisatie kan blijven functioneren, zelfs wanneer belangrijke medewerkers vertrekken of met pensioen gaan. 

Het talent in kaart brengen

Maar hoe begin je dan met het in kaart brengen van de vaardigeden en talenten? Een goede start is wat ons betreft een open gesprek met de medewerkers. En wanneer je weet welke vaardigheden aanwezig zijn, kun je de ‘gaps’ (het verschil tussen wat je hebt en wat je nodig hebt) op drie manieren dichten: 

  1. Huidige vaardigheden herplaatsen
  2. Talenten verder ontwikkelen
  3. Nieuwe vaardigheden van buitenaf halen

Het is belangrijk om hierbij naar de toekomst te kijken. Wat zijn de langetermijndoelen van je organisatie en welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? 

Dit kun je strategisch uitwerken op drie niveaus binnen talentmanagement:
  • Organisatieniveau: Welke talenten heb je op lange termijn nodig? De strategie van je organisatie bepaalt welke vaardigheden op termijn belangrijker worden.
  • Teamniveau: Kijk naar de balans van vaardigheden binnen teams. Hebben ze de juiste mix van vaardigheden? Vul ontbrekende kwaliteiten aan.
  • Individueel niveau: Hier draait het om persoonlijke groei. Wat kan iemand nu al ontwikkelen om zijn huidige of toekomstige rol beter te vervullen?

Nieuw talent aantrekken en afscheid nemen van de oude garde

Om toekomstbestendig te blijven, moet je soms nieuw talent aantrekken dat past bij de veranderende doelen van je organisatie. Waarom? Simpel: dit talent brengt frisse ideeën en energie mee die onmisbaar zijn. 

Aan de andere kant kan het ook betekenen dat je afscheid moet nemen van medewerkers die niet langer aansluiten bij de veranderende koers van de organisatie. Dit vraagt om heldere communicatie, respectvolle begeleiding, kortom: een goed offboardingsproces. Zo blijft de organisatie flexibel en klaar voor de toekomst, met de juiste mensen op de juiste plek. 

Als HR-afdeling is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat managers medewerkers de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat managers een veilige omgeving creëren waarin fouten maken mag. Dit is een must. Door als MT te investeren in tijd en leermogelijkheden bouw je aan een cultuur waarin talent zich maximaal kan ontwikkelen en medewerkers zich gewaardeerd voelen. 

Aan de slag met talentmanagement

Goed. Nu weten we weten wat talentmanagement is en wat erbij komt kijken kunnen we ons voorstellen dat je niet kunt wachten om ermee aan de slag te gaan. Wat ons betreft zijn deze zes stappen onmisbaar om talentmanagement binnen jouw organisatie op de kaart te zetten:
  1. Stel de belangrijkste doelen van je organisatie vast.
  2. Zorg dat je talentstrategie aansluit bij zowel korte- als langetermijndoelen.
  3. Bepaal drijfveren en mogelijke obstakels.
  4. Denk na over uitdagingen zoals arbeidsmarkttekorten of wetswijzigingen.
  5. Voer een strategische gapanalyse uit: waar sta je nu en waar wil je naartoe?
  6. Stel nieuwe HR-doelen door SMART-doelen op te stellen die aansluiten bij de strategie van je organisatie.

Prestaties bijhouden en meten

Wanneer talentmanagement eenmaal staat, is het belangrijk om de prestaties van je medewerkers bij te houden en deze te meten. Hiervoor zijn verschillende effectieve tools beschikbaar, zoals:
  • Competentiemanagement: Hierbij breng je de vaardigheden en ontwikkeling van werknemers in kaart.
  • Prestatiemanagement: Hiermee kun je de voortgang en resultaten van hun werk volgen.
  • 360-graden-feedback: Een krachtig instrument om input te verzamelen van collega’s.
  • Het 9-grid-model: Dit biedt een overzicht van zowel prestaties als potentieel, wat helpt bij strategische beslissingen.

Maar wat als er één dashboard zou zijn waarmee je een compleet overzicht hebt? Het bundelen van alle informatie uit deze tools geeft je namelijk één groot voordeel: alle data staan centraal en zijn beschikbaar voor iedereen. 

Door alles te verzamelen in één dashboard, krijg je een compleet overzicht van de talenten, prestaties en ontwikkelbehoeften van je medewerkers. Dit maakt het makkelijker om strategische beslissingen te nemen en direct in te spelen op de behoeften van zowel je medewerkers als de organisatie. 

Wil je meer weten? Bekijk ons webinar “Talentmanagement in AFAS” voor praktische inzichten en tips om vandaag nog aan de slag te gaan!

Misschien vind je deze blogs ook interessant?

De vraag van vandaag: Hoe berekent AFAS ouderschapsverlof?
Eerder schreef ik een blog over de methode waarop AFAS het aanvullend geboorteverlof berekent. Het is...
Lees de blog
Hoe automatiseer je een arbeidsovereenkomst in AFAS?
Binnen een organisatie komt het zelden voor dat iedereen dezelfde arbeidsvoorwaarde onder zijn neus krijgt....
Lees de blog
Vaste onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021
Werken jouw werknemers momenteel (bijna) volledig thuis en ontvangen zij nog steeds een vaste onbelaste...
Lees de blog

Iedere maand het laatste nieuws automatisch in je mailbox?

Naam(Vereist)

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.