Op welke afdeling breng je HRM-applicatiebeheer onder?

Als je bij verschillende klanten over de – tegenwoordig spreekwoordelijke – vloer komt, valt het verschil in werkwijzen op. Eén onderdeel waar we dagelijks mee te maken hebben, is de rol van applicatiebeheerder (Succesbeheerder). Een goede invulling is van belang, want de applicatiebeheerder speelt een sleutelrol bij creëren van meerwaarde met AFAS.

Vanuit welke afdeling opereert de applicatiebeheerder binnen jouw organisatie? Is daar bewust voor gekozen? Zijn de gestelde doelen, die met behulp van AFAS gerealiseerd moesten worden ook daadwerkelijk behaald? AFAS heeft een hoger doel dan het leveren van software alleen. Zij willen klanten helpen succesvol te ondernemen en dragen deze visie uit in hun boek over OndernemingsProcesBeheer (OPB), dat gratis te downloaden is.

Optimaal beheren van processen

Eén van de pijlers in het boek is het “optimaal beheren van processen”. Een goede applicatiebeheerder kan op de juiste manier uitvragen hoe een proces ingericht moet worden. De betere applicatiebeheerder is ook proactief in het optimaliseren van processen. Waar vind je “de betere” applicatiebeheerder?

Op de afdeling HRM komt door automatisering, voornamelijk op de personeels- en salarisadministratie, formatie vrij. Dat is meteen een kans om medewerkers op deze afdeling een nieuwe uitdaging te bieden: functioneel applicatiebeheer. Een procesdenker in combinatie met specifieke kennis op het gebied van arbeidsrecht en HR-beleid is goud. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten: de medewerker kan zich ontwikkelen en processen worden verder geoptimaliseerd. Beleg het applicatiebeheer van HRM/Payroll dus niet bij de afdeling ICT. Zij werken vraag gestuurd. AFAS optimaal inzetten en gebruiken vraagt focus!

Stel doelen

Tot slot een tip voor kleinere organisaties waarbij een HR-medewerker applicatiebeheer “erbij doet”: zorg voor duidelijke doelstellingen en creëer ook ruimte om hier wekelijks tijd aan te besteden. Een AFAS applicatiebeheerder is niet iemand die alleen maar op de winkel past en achter de knoppen zit. De toegevoegde waarde zit juist ook in het kunnen meedenken. Vergeet daarbij ook zeker niet om successen te vieren!

Mochten je verder over dit onderwerp willen sparren, neem dan contact met mij op.

Kun jouw organisatie hulp gebruiken bij het functionele applicatiebeheer van AFAS?

Misschien vind je dit ook interessant

Vaste onbelaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 juli 2021
Lees de blog
Profit1
Lees de blog
ROO koffie bureau 3
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.