Hoe stimuleer je het delen van kennis binnen jouw organisatie?

Veel organisaties weten dat het delen van kennis onmisbaar is om kwaliteit te behouden. De kracht van een goed functionerende organisatie zit namelijk niet alleen in de producten of diensten, maar ook in de kennis en het netwerk van medewerkers. Toch blijkt het delen van kennis een uitdaging, zeker wanneer organisaties groeien en teams zich gaan specialiseren. Dit leidt dan tot ‘kennis-eilandjes’ waar informatie verloren gaat of verborgen blijft.
Hoe zorg je er dan voor dat kennis wel effectief gedeeld wordt? In deze blog delen we 4 tips om je interne kennisdeling te verbeteren. Tijd om aan de slag te gaan!

Tip 1: leg processen vast

De eerste stap in succesvolle kennisdeling is het vastleggen van belangrijke processen en verantwoordelijkheden. Kennisdeling ontstaat pas echt wanneer de basis goed is. Eigenlijk kun je het net zo zien als het bouwen van een huis: als de fundering niet goed is kun je nergens op bouwen of stort het daarna alsnog in elkaar.

Door processen helder in kaart te brengen, weten medewerkers precies wie waarvoor verantwoordelijk is en welke stappen er genomen worden in een proces. Dit voorkomt misverstanden en maakt het makkelijker om elkaar om hulp te vragen. Leg processen vast door middel van een overzichtelijk schema, zoals een processchema of een RACI-matrix, waarin staat wie welke taak uitvoert en welke kennis daarbij hoort. Zo kun je altijd de juiste mensen vinden.

Tip 2: Stimuleer spontane ontmoetingen

Hoe vaker collega’s elkaar tegenkomen, hoe groter de kans dat ze hun kennis delen. Zet dus afdeling of mensen die elkaars kennis nodig hebben dichter bij elkaar. Het creëert ruimte voor gesprekken en nieuwe ideeën die bijvoorbeeld ontstaan bij het koffiezetapparaat, zonder dat er een formeel overleg voor nodig is.
Nu vraag je je vast af: hoe doe ik dit dan precies?
  1. Creëer gezamenlijke werkruimtes
    • Maak flexplekken waar collega’s van verschillende afdelingen kunnen werken. Zo lopen zij makkelijker even bij elkaar langs voor een vraag of advies.
  2. Organiseer informele kennissessies
    • Plan korte sessies waarin medewerkers hun expertise delen, bijvoorbeeld tijdens een lunch of koffiepauze. Laat elke keer iemand anders aan het woord, zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar kennis te delen en nieuwe ideeën op te doen.
  3. Zet in op gezamenlijke projecten
    • Moedig samenwerking aan door teams van verschillende afdelingen samen te stellen voor bepaalde projecten. Zo leren medewerkers elkaars vaardigheden kennen en zien ze direct de meerwaarde van elkaars kennis.

Tip 3: Motiveren kun je leren

Medewerkers willen graag hun kennis delen, vooral als ze zien hoe hun kennis collega’s vooruit helpt. En als medewerkers daar intrinsiek gemotiveerd voor zijn, voelt kennis delen minder als een taak en meer als het vooruithelpen van het team. 

Deze tip in praktijk brengen is echt geen hogere wiskunde. Je moet medewerkers simpelweg laten zien wat zo’n kennisdeling oplevert. Stel je voor: Een collega deelt een slimme werkwijze die een andere collega meteen in de praktijk kan toepassen. Win-win! Zo besparen ze samen tijd en halen ze samen betere resultaten. Geef zulke momenten van kennisdeling aandacht en laat zien hoe waardevol het is.

Wil je hier een gewoonte van maken, maar heb je geen idee hoe? We nemen je mee in hoe we dit bij VOXTUR aanpakken:

  1. Vier gedeelde successen
    • Zet een collega in het zonnetje wanneer zijn kennis andere teamleden heeft geholpen. Een klein bedankje of shout-out tijdens een teamoverleg zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en motiveert anderen om ook hun kennis te delen.
  2. Maak kennisdeling onderdeel van projecten
    • Vraag collega’s om na elke afgeronde taak of project kort terug te kijken op wat ze geleerd hebben. Door dit te delen met het team, leren anderen ervan en ontstaat er een cultuur waarin kennisdeling vanzelfsprekend is.

Tip 4: Geef ruimte en een podium om te ontdekken en te delen

Wij geloven we dat vrijheid en erkenning de basis zijn voor groei en innovatie. Door medewerkers de ruimte te geven om te experimenteren, ontstaan vaak de beste ideeën. Geef je medewerkers bijvoorbeeld 1 dag per maand om aan hun eigen projecten of ideeën te werken. Want wat nou als 1 collega met hét idee komt wat alle processen 10% verbeterd?
Ontdekken gaat hand in hand met delen. Zorg ervoor dat medewerkers de kans krijgen om hun inzichten van zo’n dag te delen en ze te erkennen als expert. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg, maar ook door georganiseerde sessies zoals een Lunch & Learn of interne webinars. Zo krijgen medewerkers een podium en zien ze de waarde van hun bijdrage voor het hele team.
Bij VOXTUR hebben we hiervoor een maandelijkse Groeidag in het leven geroepen. Op deze dag kan iedereen een kennisdeling organiseren, of het nu gaat om een nieuw idee, een handige werkwijze of een inspirerende ervaring. Deze momenten versterken niet alleen de motivatie van medewerkers, maar zorgen er ook voor dat kennis breed toegankelijk en zichtbaar blijft binnen de organisatie.
Zo creëer vrijheid voor je medewerkers om te leren en de waardering om te delen.

Kennis vastleggen voor de toekomst

Nu je wat tips hebt gekregen hoe je kennisdeling kunt stimuleren, is het ook belangrijk om de gedeelde kennis vast te leggen. Neem bijvoorbeeld een presentatie over een belangrijk onderwerp op of vraag een specialist om een artikel te schrijven over zijn of haar expertise.
Bij VOXTUR verzamelen we kennis op 2 manieren: we nemen video’s op en medewerkers schrijven artikelen over hun vakgebied. Deze kennis wordt vervolgens op onze InSite opgeslagen, georganiseerd in categorieën, zodat iedereen er altijd bij kan.
Heb je geen InSite of ander soort intranet? Gebruik dan platforms zoals Slack, Teams of een kennisbank. Maak kanalen voor projectupdates, tips & tricks en vakkennis waar teamleden kennis en inzichten kunnen delen. Start bijvoorbeeld een kanaal zoals “Dagelijkse Tips” of “Project Inzichten” en deel zelf regelmatig een interessante tip of vraag.

Met al deze tips vergroot je dus niet alleen de samenwerking en kennis, maar bouw je aan een cultuur waarin iedereen zich blijft ontwikkelen.

Wil jij de kennisdeling binnen jouw organisatie naar een hoger niveau tillen?

Misschien vind je deze blogs ook interessant?

Werkplek reserveren in AFAS
Nu iedereen weer langzamerhand terug naar het kantoor komt is het voor veel bedrijven nog even zoeken...
Lees de blog
Privacy binnen AFAS
Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Nederland. Deze wet vertelt...
Lees de blog
Hoe berekent AFAS aanvullend geboorteverlof?
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof (ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof...
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.