Hoe vernieuw je een verouderde AFAS-omgeving

Wanneer je al een tijdje werkt met AFAS, merk je wellicht dat sommige processen niet meer zo soepel verlopen als vroeger. De software was ooit je beste vriend, maar nu voelt het soms meer als die ene collega die altijd net iets te langzaam de koffie drinkt. Een verouderde AFAS-omgeving leidt vaak tot beperkingen, vertragingen en soms zelfs onverwachte risico’s voor de continuïteit van je processen.

Het is tijd voor een opfrisbeurt! Door je AFAS-omgeving nieuw leven in te blazen, verbeter je niet alleen de efficiëntie, maar zorg je er ook voor dat je weer met een frisse blik kunt werken. In deze blog delen we daarom 6 praktische stappen om jouw AFAS-omgeving te vernieuwen, zodat jij als functioneel beheerder het maximale uit de software kunt halen.

Tip 1: Start met een grondige analyse van je huidige omgeving

De eerste stap naar vernieuwing begint bij het goed in kaart brengen van je huidige situatie. Wat werkt er prima, en wat kan er beter? Door een overzicht te maken van de bestaande processen, functionaliteiten en eventuele knelpunten krijg je inzicht in wat er verbeterd kan worden. Stel jezelf de vraag: zijn er processen die te omslachtig zijn? Functies die al een tijd niet meer worden gebruikt of vervangen zijn door een AFAS standaard?
Het is ook slim om feedback te verzamelen bij collega’s die dagelijks intensief met AFAS werken, bijvoorbeeld die van finance of HR. Hun ervaringen en pijnpunten geven super goede input voor waar de grootste verbeterkansen liggen.

Tip 2: Optimaliseren of her-implementeren?

Een belangrijke keuze bij het vernieuwen van een verouderde AFAS-omgeving is: gaan we optimaliseren of her-implementeren? Optimaliseren houdt in dat je de bestaande omgeving aanpast om efficiënter te werken. Dit is een goede optie als de basis van je huidige omgeving nog voldoet, maar er wat kleine verbeteringen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van workflows of het inrichten van nieuwe functionaliteiten om processen te verbeteren.

Her-implementeren daarentegen is een wat rigoureuzere aanpak en wordt vaak gekozen als de huidige omgeving echt niet meer voldoet. Met een her-implementatie begin je praktisch gezien vanaf nul, waardoor je alle processen opnieuw kunt inrichten en optimaliseren. Deze aanpak is ideaal voor omgevingen die gedateerd of te ingewikkeld zijn geworden, en biedt de mogelijkheid om processen eenvoudiger en toekomstbestendig op te zetten.

Tip 3: Maak een roadmap voor korte- en langetermijndoelen

Een geslaagde vernieuwing kan niet zonder een duidelijk plan. Het opstellen van een roadmap helpt je om zowel korte- als langetermijndoelen op te stellen en hiernaar toe te werken. Quick wins, zoals het verbeteren van rapportages of het vereenvoudigen van workflows, zorgen voor snelle resultaten en houden de snelheid erin.
En tegelijkertijd kun je grotere projecten, zoals het herinrichten of activeren van nieuwe functionaliteit als langetermijndoelen opnemen. Het voordeel van een roadmap is dat je een overzicht hebt van wat je wilt bereiken zonder alles in één keer te hoeven veranderen.

Tip 4: Maak gebruik van nieuwe AFAS-functionaliteiten

Een veelgemaakte fout is dat organisaties nieuwe functionaliteiten over het hoofd zien die worden uitgeleverd door AFAS. AFAS komt regelmatig met verbeteringen en nieuwe functies die jouw processen een stuk eenvoudiger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van handmatige processen met behulp van workflows of het vervangen van zelfgemaakte workflows door een AFAS standaard. Check de releasenotes van AFAS om te zien welke nieuwe functies jouw organisatie kunnen helpen.

Door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van AFAS bespaar je een hoop tijd en moeite. Het is echt de moeite waard om nieuwe functionaliteit uit te proberen in een test- en acceptatieomgeving en zo te ontdekken wat het beste past bij jouw werkwijze.

Tip 5: Beheer je consultancy-budget strategisch

Het consultancy-budget efficiënt inzetten is vaak een uitdaging. Heb je aan het einde van het jaar nog wat budget over, maar wil je de veranderingen pas volgend jaar doorvoeren? Maak dan alvast afspraken met een consultant voor het nieuwe jaar. Zo benut je de consultancy-uren optimaal en voorkom je dat je moet wachten tot er weer capaciteit vrij is.
Dit proactieve plannen voorkomt niet alleen financiële verspilling, maar zorgt er ook voor dat je meteen kunt starten zodra het nieuwe jaar aanbreekt. Dit geeft je het voordeel van een vliegende start, zonder vertraging door volle agenda’s.

Tip 6: Plan vooruit, zelfs als je nog niet precies weet wat je wilt doen

Het is niet altijd meteen duidelijk wat je allemaal wilt verbeteren. Begin daarom met het vastleggen van kleinere verbeterpunten (denk weer even terug aan die roadmap van net) die je op korte termijn kunt realiseren. Deze kunnen een startpunt zijn voor bredere thema’s die je in de toekomst wilt aanpakken. Door klein te beginnen, houd je flexibiliteit en kun je plannen aanpassen aan nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden.
Een consultant kan je helpen om een flexibele roadmap te maken, waarin ruimte is voor aanpassingen. Zo blijf je niet vastzitten in een starre planning, maar kun je telkens inspelen op wat nodig is voor jouw organisatie.

Wat je ook doet: kijk naar de AFAS-standaard

Een van de grootste voordelen van werken met de standaard inrichting van AFAS is dat het je digitale bedrijfsprocessen een stuk eenvoudiger maakt. Maatwerk lijkt vaak verleidelijk, maar zorgt op de lange termijn voor extra complexiteit en onderhoud. En waarom zou je zelf het wiel opnieuw uit willen vinden als dit al door duizenden andere organisaties is gedaan?
Door zoveel mogelijk binnen de standaardfunctionaliteiten te blijven, maak je het onderhoud van je omgeving eenvoudiger en toekomstbestendig.

Kortom: door je AFAS-omgeving op te frissen en de nieuwste functionaliteiten te benutten, zet je een stap richting een toekomstbestendige basis. Of je nu kiest voor kleine optimalisaties of een volledige her-implementatie, elke stap draagt bij aan een efficiënter, gebruiksvriendelijker systeem waar je nog jaren plezier van hebt.

En twijfel je toch of je alles zelf moet aanpakken? We helpen je graag verder om de beste oplossing voor jouw organisatie te vinden!

Ook jouw AFAS-omgeving vernieuwen of her-implementeren?

Misschien vind je deze blogs ook interessant?

Valkuilen in het proces van verandering
We leven in een tijd waar verandering aan de orde van de dag is. In het bijzonder volgen technologische...
Lees de blog
Privacy binnen AFAS
Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Nederland. Deze wet vertelt...
Lees de blog
AFAS optimaliseren? Of toch liever herimplementeren 
Als AFAS-gebruiker kom je hoe dan ook een keer op een punt waar je je afvraagt of het tijd is om de AFAS...
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.