De 5 belangrijkste trends voor jouw bedrijfsprocessen in 2023

Het jaar 2023 is inmiddels 5 dagen oud en de eerste werkweek zit er alweer bijna op. Daarom deel ik graag in deze blog de belangrijkste trends die impact gaan maken op jouw digitale bedrijfsprocessen in 2023.

De arbeidsmarkt

Het UWV was halverwege vorig jaar helder: In 2022 zal het aantal vacatures en banen nog toenemen, maar in 2023 zullen de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de dalende koopkracht zorgen voor onzekerheid.

Toch blijkt uit recent onderzoek van Adecco dat 41% van de medewerkers een andere baan overweegt. Reden genoeg dus om nu al kritisch te kijken naar de processen rondom preboarding en onboarding.

Want als het je is gelukt het talent binnen te halen, wil je natuurlijk wel de geluksmomentjes gedurende de hele employee journey hoog houden.

Een goed pre- en onboardingsproces zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom én een waardevolle aanwinst voor het team voelen. Dit leidt vervolgens weer tot een hogere tevredenheid, een lager opzegpercentage en hogere productiviteit van de medewerkers, wat dan weer van belang is voor het behalen van jouw bedrijfsdoelstellingen.

Wil je weten hoe je AFAS inricht om klaar te zijn voor de veranderingen op de arbeidsmarkt? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar!

Digitale transformatie

In 2023 wordt het misschien wel belangrijker dan ooit om de juiste technologieën te integreren in je processen. Hybride werken is bijvoorbeeld niet meer weg te denken bij de meeste organisaties. Ondanks dat we het afgelopen jaar gelukkig lock-down-vrij door hebben gebracht is (deels) thuiswerken bij veel organisaties niet meer weg te denken. 

Medewerkers hebben tijdens de corona pandemie namelijk een betere werk/privé balans ervaren en willen dit vaak ook graag zo houden. Daarnaast hebben veel organisaties ook gezien dat thuiswerken in veel gevallen prima kan en zelfs tot hogere productiviteit kan leiden. 

In een steeds digitaler wordende wereld is het voor organisaties van groot belang om zich snel aan te kunnen passen aan veranderende marktomstandigheden. Digitale transformatie helpt organisaties bij het verhogen van de efficiëncy, het verhogen van de productiviteit en het verhogen van het innoverend vermogen. 

Kijk daarom dit jaar eens kritisch naar de bedrijfsprocessen die jij nog niet hebt gestandaardiseerd, gedigitaliseerd of geautomatiseerd. Waar liggen de kansen om écht grote stappen te zetten?

Wil je weten hoe je AFAS je helpt om de digitale transformatie in een stroomversnelling te laten raken? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar!

Liquiditeit

De inflatie raakt ons land hard. Veel werkgevers zijn op zoek naar manieren om medewerkers zo goed mogelijk hiervoor te compenseren (bij VOXTUR is de gemiddelde salarisverhoging 11%). Tel daar de stijging van het wettelijk minimumloon (van ruim 10%), de stijging van de salarissen bij veel cao-lonen en de toename van energiekosten bij op en je hebt meer dan genoeg redenen om je liquiditeit goed in de gaten te houden.

Natuurlijk kun je kijken naar de kosten-kant, maar korte termijn winst haal je zeker ook door kritisch te kijken naar je debiteuren. Want betalen die allemaal wel op tijd? Zeg nou zelf: een goede klant is toch ook een klant die op tijd betaalt.

Als je je debiteurenbeheer op orde hebt helpt dit om financiële problemen te voorkomen. Want als je niet op tijd betaald krijgt, kan dit leiden tot cashflowproblemen. Een goed en geautomatiseerd debiteurebeheer helpt je om problemen met betalingen op tijd te identificeren en op te lossen voordat ze te groot worden.

Wil je weten hoe je AFAS inricht om je debiteurenbeheer op orde te krijgen? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar!

Beleving

Ook beleving van jouw organisatie wordt in het nieuwe jaar belangrijker dan ooit. Afgelopen oktober bespraken we het al in onze podcast, je moet jezelf als organisatie steeds meer onderscheiden van de concurrent. Niet alleen als leverancier, maar zeker ook als werkgever.

Hoe je dat doet? Vaak kun je al met eenvoudige stappen heel veel bereiken. De sleutel zit namelijk verstopt in het magische woord ‘communicatie’.

Dat begint simpelweg met doen wat je belooft en communiceren wat je hebt gedaan. Maar technologie kan je helpen om dit met weinig moeite snel nog veel beter te doen. Denk bijvoorbeeld eens aan alle data die je in je CRM hebt vastgelegd! Naast dat je bijvoorbeeld de geboortedatum van een relatie nodig had om zijn of haar identiteit te controleren, kun je deze ook gebruiken om een signaal naar de verantwoordelijke te sturen dat zijn of haar klant jarig is (met als actie om een verjaardagskaart te sturen).

Geautomatiseerde spontaniteit noemen we dat.

En wat te denken van een nieuwe collega die al mailtjes ontvangt voordat de eerste werkdag begint? Of een klant die toffe filmpjes toegestuurd krijgt over het product of de dienst die is gekocht maar nog niet is geleverd?

Het bezit van de zaak is dus zeker niet het eind van het vermaak.

Wil je weten hoe je AFAS inricht om te zorgen voor extra beleving voor je klanten en medewerkers? Schrijf je dan gratis in voor ons webinar!

Duurzaamheid

Vanaf 2024/2025 zullen bedrijven verplicht moeten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties.

In april 2022 heeft de Europese Commissie het voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gepresenteerd.

Deze regelgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over de milieueffecten en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten, en om deze informatie te laten beoordelen door een accountant.

Hiermee moet de kwaliteit van informatie en transparantie over de milieueffecten en sociale impact van bedrijven worden verhoogd.

Ook zal dit helpen bij de transitie naar een duurzame economie die in lijn is met het Parijse klimaatakkoord.

Voor veel bedrijven betekent dit dus dat ze dit jaar aan de slag moeten gaan om in 2024/2025 klaar te zijn om aan deze verplichting te voldoen.

Maak er een fantastisch nieuw jaar van!

Laat dit nieuwe jaar een jaar zijn waarin we blijven groeien en vooruitkomen, zowel persoonlijk als professioneel. Laten we ons blijven inzetten om onze doelen en dromen te verwezenlijken.

Maak er een fantastisch 2023 van!

Benieuwd hoe je deze bedrijfsprocessen automatiseert met AFAS?

Misschien vind je dit ook interessant

Rapportage Persoonsgebonden Mobiliteit 2024. AFAS Profit 2
Lees de blog
SHO-DKO-JBY-overleg-trap
Lees de blog
Projectmanagement
Lees de blog

Vraag eenvoudig je abonnement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Na het invullen van het formulier nemen we binnen 24 uur contact met je op om de details te bespreken.